Hoe kun je de Spaanse nationaliteit krijgen?

Wat moet je doen om de Spaanse nationaliteit te krijgen?
Wat moet je doen om de Spaanse nationaliteit te krijgen?
2 augustus 2018, Redactie

Als je al een tijdje als expat in Spanje woont en eraan denkt om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen, om een ​​staatsburger van het land te worden, lees dan verder om de juiste stappen te volgen. Wees echter gewaarschuwd: Spanje staat geen dubbele nationaliteit toe en je moet je Nederlandse nationaliteit opgeven om een ​​Spaans staatsburger te worden.

Hoewel je NIE, je buitenlands Identificatie Nummer, (Número de identificación de extranjero) en je paspoort van je thuisland voldoen, wil je misschien een volledig DNI Identiteitsdocument (Documento nacional de identidad) zoals andere Spaanse burgers, of het nu voor fiscale redenen is, juridische doeleinden of simpelweg omdat je verliefd bent geworden op het land waar je gewoon beter in wilt passen.

Hier zijn de opties om Spaans staatsburgerschap te verkrijgen:

  1. Geboorterecht: Als je ouders Spaans zijn of zelfs maar een van hen, kom je meteen in aanmerking voor een Spaans paspoort. Evenzo, als je op Spaans grondgebied werd geboren, zelfs met niet-Spaanse ouders, mag je ook de nationaliteit krijgen. Daarnaast heeft Spanje een speciaal verdrag met Sefardische Joden die oorspronkelijk uit het gebied kwamen en vervolgens zijn geëmigreerd; iedereen die in staat is om hun voorouders terug te traceren naar deze afstamming kan ook een aanvraag indienen voor Spaans staatsburgerschap. Dien hiervoor een aanvraag in vóór 1 oktober 2018, omdat er momenteel een wetsvoorstel loopt via het Spaanse parlement om deze wet te wijzigen.
  2. Huwelijk: Een andere manier om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen, is om met een Spanjaard te trouwen, maar houd er rekening mee dat alleen trouwen voor de papieren illegaal is, en je kunt hard worden bestraft als men erachter komt. Trouw dus alleen met een Spanjaard als je een serieuze relatie hebt.
  3. Permanente verblijfsvergunning: Als je tien jaar in Spanje hebt gewoond, met ten minste vijf jaar hiervan geregistreerd als 'permanente bewoner', kun je een aanvraag indienen om burger te worden. In werkelijkheid biedt dit type permanente verblijfsvergunning dezelfde voordelen als volledig burgerschap, dus denk goed na of je echt een paspoort wilt of gewoon inwoner wilt zijn. Het enige dat je nodig hebt, is bewijzen dat je jezelf financieel kunt onderhouden, evenals een controle van het strafregister, een paspoort uit je eigen land en dekking van je ziektekostenverzekering. Deze ondersteunende documentatie moet worden ingediend bij het plaatselijke kantoor van de burgerlijke stand (Registro Civil) samen met dit ingevulde formulier in het Spaans en een vergoeding tussen 60 en 100 euro.

Nogmaals, als Spaanse burger moet je je vorige nationaliteit opgeven, maar als een permanente inwoner niet. Op het moment zijn beide situaties ongeveer hetzelfde, maar het is niet zeker wat de toekomst inhoudt.

Ben je klaar om je droomhuis te vinden?

Ben je klaar om je droomhuis te vinden?

Vind bij idealista huizen te koop en lange termijn verhuur